7 Tips voor motorrijden in de winter

Hoewel onze Hollandse winters doorgaans niet zo’n indruk maken kunnen ze op twee wielen best een uitdaging vormen. Minder grip, verkleumde handen, kapot wegdek en pekel, het zijn de obstakels die échte doorrijders iedere winter moet overkomen. Kun jij wel wat tips gebruiken om deze winter op je motor de kou te gaan trotseren?

Motorrijden in de winter begint met de juiste outfit

Wie de winter al eens op de motor heeft doorgebracht is hier waarschijnlijk al van op de hoogte, warm blijven is belangrijk. Een grote factor die meespeelt is de wind. Zo heeft 5° Celsius bij een snelheid van 120 km/u al een gevoelstemperatuur van -4. Bij temperaturen rond het vriespunt is dat doorwaaipak dus niet zo handig meer, een goed moment om na te gaan denken over een motorpak welke wat beter bestand is tegen winterse temperaturen. Hetzelfde geldt voor je handen, er zijn veiligere situaties te bedenken dan met twee verkleumde handen aan het stuur te zitten terwijl je over de A2 raast.

Koude omstandigheden betekent koude banden

Laten we er even vanuit gaan dat je banden in perfecte staat zijn: twee bandjes welke niet te oud zijn met genoeg profiel. Onder normale omstandigheden zijn ze zo opgewarmd – wat resulteert in voldoende grip – en ben je binnen no-time koning van het asfalt. In de winter werkt dat even iets anders, het opwarmen duurt natuurlijk wat langer, maar het afkoelen gaat juist een stuk sneller. Je kunt er dus rustig vanuit gaan dat je bij het verlaten van een stoplicht minder grip hebt dan toen je daar aankwam. Houdt daarom in de winter wat meer afstand van je medeweggebruikers, die paar meter extra kun je zo maar eens nodig hebben.

Neem wat vaker een pauze

Tuurlijk kun je die 30 minuten woon-werk makkelijk in een keer afleggen, maar ben je echt van plan kilometers te maken dan is het verstandig wat vaker een break te nemen. Je kunt op die manier weer even opwarmen en datzelfde moment pakken om wat te eten en te drinken. Neem bijvoorbeeld een BODDOL drinkfles mee en houd je je warme of koude dranken urenlang op temperatuur.

Daarnaast heeft kou niet alleen effect op ons lichaam, maar ook op onze mentale gesteldheid. Milde onderkoeling zorgt namelijk naast lichamelijke klachten ook voor mentale verwarring en verlies van concentratie, zaken die je absoluut wilt voorkomen in het verkeer.

Pas op met pekel en kapot wegdek

De meeste motorrijders zijn al niet gek op pekel vanwege de corrosie die het kan veroorzaken op hun geliefde tweewieler, om die reden zijn er genoeg doorrijders te vinden die een zogeheten pekelfiets aanschaffen, een motorfiets welke puur in de winter wordt gebruikt. Was je motor na iedere rit even af met koud water, zo kun je mogelijke schades voorkomen. Ook het wegdek zelf kan tijdens de wintermaanden een stuk gevaarlijker zijn, met name na periodes waarin het flink heeft gevroren. Vorst kan namelijk flinke schades veroorzaken aan het asfalt, met alle gevolgen van dien.

Laat ‘m staan bij sneeuw

Ja ja, ‘echte’ motorrijders rijden ook in de winter, maar je kunt het natuurlijk ook overdrijven. Met een crossmotor een sneeuwvlakte onveilig maken is dikke pret, maar de openbare weg op is zelfs met een peperdure GS niet aan te raden. Weet je dat er sneeuw aan zit te komen, laat die tweewieler dan bij voorkeur in de schuur staan en pak – waar mogelijk – de auto.

Zorg dat je zichtbaar blijft

Hiermee bedoelen we niet dat je in je wegenwacht kleurtjes op de motor moet plaatsnemen, al mag dat natuurlijk ook. Het punt is dat veel automobilisten in de winter geen motorrijders verwachten en onbewust een situatie dus net even iets anders inschatten. Nog snel even die afslag pakken moet immers nog wel lukken toch? Zorg er dus voor dat je als motorrijder gezien wordt en laat je niet verrassen door andere weggebruikers, een tip die natuurlijk niet alleen in de winter van toepassing is.

Fancy elektronica?

Wie genoeg heeft gespaard en een relatief jonge motorfiets heeft aangeschaft is wellicht ook voorzien van wat elektronische hoogstandjes. ABS en Traction Control helpen al aardig, maar tegenwoordig worden veel nieuwe modellen ook met diverse rijmodi aangeboden. Een regenmodus zorgt er in dat geval vaak voor dat de gasrespons iets minder heftig is en de ABS en Traction Control wat sneller ingrijpen, perfect dus tijdens de winterse dagen.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie