De term toermotor heb ik altijd al een vreemde gevonden, op iedere motor kun je toeren dus zou je kunnen stellen dat iedere motor een toermotor is. Om ons toch enigszins aan het etiquette te houden hebben we een leuke selectie tweewielers gemaakt waarbij het comfort hoog aangeschreven staat en welke zich perfect lenen voor lange afstanden. We hebben rekening gehouden met een klein budget, zo scoor je de meeste modellen tweedehands al voor zo’n 3000 euro. Laat je verrassen door deze degelijke toerbuffels, dit zijn 7 motoren voor een klein budget.

Een bekend blokje: de Yamaha FZ6 Fazer
De Yamaha FZ6 is een echte allrounder, hij werd geïntroduceerd in 2004 en kreeg door de jaren heen slechts wat kleine updates tot het model in 2011 plaats moest maken voor de FZ8. Het blok werd overgenomen uit de Yamaha R6 uit 2003 en aangepast, waardoor deze viercilinder zo’n 90 pk overhoudt maar wel meer koppel heeft in het middengebied.
Een sportief blokje dus, en dat merk je direct wanneer je plaatsneemt. Ondanks de aanpassingen van Yamaha wordt het blok namelijk maar al te graag hoogtoerig gereden waardoor niet enkel de rustige toerritjes een genot zijn, maar je ook prima meekomt tijdens een incidentele circuitdag. Met een beetje geluk scoor je de FZ6 momenteel voor zo’n 3000 euro. Wie iets minder wilt uitgeven heeft mogelijk iets aan zijn voorganger, de FZS600 Fazer.

Suzuki’s lichte toermotor: de Suzuki V-Strom 650
De V-Strom moet toch een belletje doen rinkelen, de modelbenaming gaat bij Suzuki namelijk al zo’n 20 jaar mee. Het begon allemaal met de V-Strom 1000, waarna in 2003 ook de uiterst betaalbare 650 het licht zag. Uit de naam kan worden afgeleid dat het om een V-twin gaat, een die we kennen uit de eveneens betaalbare – en betrouwbare – SV650.
Afhankelijk van het bouwjaar levert de 645 cc sterke tweecilinder zo’n 67 tot 71 pk. Niets om over naar huis te schrijven dus, maar meer dan genoeg om de lichte toermotor een speels karakter te geven. Voor de oudste modeljaren mag je tegenwoordig zo’n 3000 euro neerleggen, wat betekent dat een investering in een nieuw model niet eens zo’n gek idee is. Voor een nieuw model betaal je namelijk iets minder dan 10.000 euro, niet zo gek dus dat deze tweecilinder al even dienst doet.

Toeren op z’n Duits: de BMW R1200RT
Het is alweer even geleden dat BMW de R1200-serie de markt op bracht, hij werd in 2004 gepresenteerd als opvolger van de R1150 en zou pas 15 jaar later plaats maken voor de R1250. Tussen de modellen die zijn voorzien van het luchtgekoelde boxerblok komen we onder andere de R1200RT tegen, een volbloed toermotor met een massief voorkomen welke niet enkel bij de politie geprezen werd om zijn stuurvermogen.
De tweecilinder heeft zich door de jaren heen wel bewezen, al voelt het schakelen – zeker op de wat oudere modellen – toch wat hakkelig aan. Goedkoop zijn ze qua aanschaf eigenlijk niet, maar met de kennis dat 150.000 kilometer op de teller vaak zonder problemen te halen is kun je weleens de laagste prijs per kilometer gaan betalen. Je maakt tegenwoordig een goede deal als je voor iets minder dan 4000 euro een exemplaar weet te vinden met minder dan 100.000 kilometer op de teller, daar kun je dus nog wel even mee vooruit.

Kawasaki’s antwoord: de Kawasaki Versys 650
Ook Kawasaki’s Versys 650 gaat al even mee, want hoewel ze bij Kawasaki nog nieuw uit de fabriek komen rollen stamt de eerste generatie uit 2007. De lichte toermotor is ontwikkeld op hetzelfde platform als Kawa’s andere 650 cc twins, waaronder de ER-6N en de Ninja 650R. Ook hier is het blok in de basis dus hetzelfde, maar is het zodanig getuned dat er meer koppel in de lagere en de middenhoge toeren beschikbaar is.
Het maximale vermogen ligt op zo’n 68 pk, vergelijkbaar met dat van de V-Strom. Hoewel de twee een totaal andere uitstraling hebben zijn de verschillen in prestaties minder waar te nemen. Wie puur voor comfort kiest kan beter de keuze laten vallen op de V-Strom, wie af en toe wat sportiever wilt rijden zal wellicht een betere tijd hebben op de Versys. Omdat de 650 van Kawasaki vier jaar later op de markt verscheen beginnen prijzen zo rond de 3500 euro.

Een lichte Honda: de Honda Deauville
Het is een van de goedkopere opties uit deze lijst, maar daarom zeker geen mindere keus: de Honda Deauville. De lichte toermotor van Honda kennen we sinds 1998 als de NT650V Deauville. Hij werd geprezen om zijn betrouwbaarheid en lage onderhoudskosten, mede door de onderhoudsvrije cardan. Met 55 pk tot zijn beschikking was het vermogen echter niet altijd toereikend, dus nam de cilinderinhoud in 2006 iets toe waardoor het maximaal vermogen op zo’n 65 pk uitkwam en het model de naam NT700V aannam.
De ‘oude’ NT650V is dan ook goed betaalbaar, prijzen rond de 1500 euro zijn geen uitzondering, terwijl het blokje – mits goed onderhouden – de 100.000 kilometer wel aankan. Ga je voor de NT650V dan doe je goede zaken met modeljaren 2002 tot 2006. Hierop zijn trillingen minder goed waar te nemen en werd een gecombineerde rem geïnstalleerd. Met een budget rond de 3000 euro scoor je mogelijk een goed onderhouden NT700V.

Een toermotor met ballen: de Yamaha FJR1300
Als we de verhalen in de wandelgangen mogen geloven staat de modelnotatie FJR van Yamaha voor Fast Journey and Ride. Of deze leus echt door Yamaha’s marketingafdeling de wereld in is geholpen is onbekend, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Met de introductie van de FJR1300 sloeg Yamaha namelijk een nieuwe weg in en werd de onbewuste 100 pk-norm voor toermotoren losgelaten. Zo leverde de nieuwe 1.298 cc 4-cilinder tijdens zijn introductie in 2001 een bijzondere 143 pk en 125 Nm, gecombineerd met een relatief laag rijklaar gewicht van 290 kg.
De concurrentie werd met destijds met deze specificaties wel op zijn plek gezet, al zijn ze tegenwoordig eerder de norm dan de uitzondering. Qua prijs is er geen verrassing en mag je voor de eerste generatie zo’n 3000 euro neerleggen. Wil je de beschikking over ABS, kies dan voor een exemplaar van 2003 of jonger. Ook hier zijn tellerstanden boven de 100.000 kilometer geen uitzondering.

Een klassieker: de Honda Pan European
Een klassieker als je het ons vraagt en een lichter én beter manoeuvreerbaar alternatief voor de Honda Goldwing. De eerste generatie werd geïntroduceerd in 1990 en was – zoals de naam al doet vermoeden – bedoeld voor de Europese markt. Hier moesten nogal wat compromissen worden gesloten, maar het gevolg bleek een uitstekend sturende toermotor die de technische benaming ST1100 zou dragen. Voor de Pan European werd gekozen voor een 1.084 cc V4-blok, een opvallende keuze, omdat Honda’s Goldwing het te stellen had met een viercilinder boxerblok.
De ST1100 werd geproduceerd tot 2002 waarna het plaats mocht maken voor de ST1300. Het vermogen nam hierdoor toe tot 117 pk, maar ook ABS en een gecombineerde rem werden vanaf 2004 standaard. Prijzen voor de Pan European lopen vanwege zijn verloop in modeljaren behoorlijk uiteen, prijzen beginnen zo rond de 1500 euro voor de eerste generatie. Voor de ST1300 mag je daar zo’n 2000 euro bij optellen.