Het bouwen van een caferacer is natuurlijk een prachtig project om te beginnen, maar waar moet je beginnen en welke motorfiets kun je het best als basis gebruiken? De redactie zocht voor je uit waar je rekening mee moet houden tijdens het bouwen, en welke motor de beste basis vormt voor jouw caferacer.
Het budget voor je caferacer
Wat voor jou de beste basis vormt is natuurlijk voor een groot gedeelte afhankelijk van het budget wat je beschikbaar hebt. Bepaal daarom van tevoren hoeveel je ongeveer wilt (en kunt) spenderen aan de aanschaf van de motorfiets en voor hoeveel geld je deze wilt verbouwen. Het is van tevoren onmogelijk in te schatten hoeveel je precies gaat uitgeven, houd er dus rekening mee dat je iets uit je budget kunt lopen en je de motorfiets dus niet te duur aanschaft.

Een goede basis voor je caferacer zoeken
Om te weten wat een goede basis zou zijn voor je motorfiets, is het belangrijk te weten waar een goede basis aan moet voldoen. Dat de Yamaha XS-, Kawasaki Z-, BMW K- en Honda CB-series geschikt zijn weten we wel, maar juist om die reden zijn deze motorfietsen best gewild en dus vaak wat duurder in aanschaf. Probeer je echt zo goedkoop mogelijk je caferacer te bouwen, kies dan voor een ander model. Zorg er voor dat er een duidelijke horizontale lijn zichtbaar is over de lengte van de motorfiets, en deze twee wielen van gelijke grootte heeft. Deze horizontale lijn geeft jouw caferacer precies de robuuste race uitstraling waar je voor gaat.
Waar moet je motorfiets aan voldoen?
Buiten dat je het juiste model als een goede basis wilt is het natuurlijk belangrijk dat deze technisch in een goede staat is. Probeer je niet al teveel te focussen op uiterlijk, een versleten zadel of doffe lak is natuurlijk geen enkel probleem als je van plan bent deze te vervangen. Een goede technische staat is wel van belang, zeker als je je aan een budget wilt houden.
Bedenk voor jezelf dus goed wat je wel en niet van plan bent aan te pakken en houd hier rekening mee bij het aanschaffen van je basis. Nieuwe banden kosten al snel zo’n 200 euro, nieuwe remblokken zo’n 100 euro, een nieuwe accu minimaal 50 en ga zo maar door. Checken of een motor in goede staat is doe je door de BRAVOK checks te doen.

Je caferacer bouwen: wat ga je aanpassen?
Het bouwen van een caferacer is prima te doen, en zelfs qua aanpassingen kun je je houden aan een aantal richtlijnen. Deze aanpassingen zie je op vrijwel iedere caferacer terug:
- Het subframe wordt korter gemaakt
- De demper wordt vervangen door een slip-on
- Het zadel wordt vervangen door een caferacer zadel
- Het stuur wordt vervangen en er worden clip-ons gemonteerd
- Het voorspatbord wordt verwijderd, of op maat gezaagd
Met deze aanpassingen doe je de minimale stappen om jouw bolide een caferacer te kunnen noemen. Je kunt dit natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, het is maar net wat je budget toe laat. Is je budget toereikend genoeg? Denk dan ook eens aan de volgende dingen:
- Frame poedercoaten
- Nieuwe paintjob
- USD voorvorken
- Uitlaatwrap
- Velgen poedercoaten
- White wall of offroad banden
- Open luchtfilter
- Andere knipperlichten
Het bouwen van een caferacer
Tja, hier kunnen we eigenlijk best wel kort over zijn, al duurt dit misschien het langst. Dit is namelijk voor iedereen anders. Afhankelijk van hoe groot je je project aanpakt kan het bouwen namelijk een hele grote klus zijn. Ga je echt voor het minimale dan valt het eigenlijk best wel mee, en kom je met wat technisch inzicht en een goed gevulde gereedschapskoffer een heel eind.
Waar veel mensen zich vooral door laten afschrikken is het afzagen van het subframe. Er is namelijk een hele grote kans aanwezig dat het subframe tot achter ja achterwiel uitsteekt. Om je caferacer een stoere en sportieve uitstraling te geven kun je deze iets afzagen en een zogeheten ‘hoop’ monteren. Dit is een stalen buis waarmee je in feite het afgezaagde stuk vervangt om deze te verkorten. Voor veel gebruikte basismodellen zijn er ook standaard subframes te koop welke je motorfiets een agressieve look geven.

Caferacer bouwen: nog een paar tips
Het bouwen van een caferacer is zoals gezegd enorm leuk om te doen, hier toch nog een paar kleine tips.
Kies voor een veel voorkomend model
Tuurlijk, zo’n oude Bonneville is echt een plaatje om te zien, maar veel zijn ze er niet meer, er is dus ook relatief moeilijk aan (tweedehands) onderdelen te komen.
Maak foto’s. Heel.veel.foto’s.
Het bouwen van een caferacer gebeurt niet in een dag. Het kan dus heel goed mogelijk zijn dat je een paar dagen niet bezig bent met verbouwen, zorg daarom dat je overal foto’s van maakt. Zo leg je vast wat je hebt losgehaald, hoe het vastzat, en waar welk onderdeel hoort. Op die manier ben je niet afhankelijk van die grote grijze massa tussen je oren.
Doe het samen
Ben je wat minder technisch? Doe het dan gewoon samen met iemand. Een caferacer bouwen kan soms wat overweldigend zijn, dus soms is het prettiger als je het samen met iemand kunt doen. Misschien heb je wel een hele handige sleutelaar in je vriendenkring zitten.
Wij zijn benieuwd naar jouw caferacer!
Ja, dat is ‘m dan. We zijn heel benieuwd naar jullie projecten, deel ze dus vooral en tag ons op Instagram! Heb jij wat gehad aan dit artikel, laat het ons dan vooral weten in de comments.