De beste motor navigatie van 2022

Op zoek naar de beste motor navigatie? Het kiezen voor een dedicated navigatiesysteem voor op de motor is voor veel motorrijders lastig, zeker wanneer je nog geen ervaring hebt met de twee grote navigatiemerken op de markt: TomTom en Garmin. In dit artikel leggen we je graag uit wat de grootste verschillen zijn tussen deze twee GPS fabrikanten en wat op dit moment de vijf beste motor navigatie zijn om aan te schaffen.

De beste motor navigatie: Garmin vs TomTom

Garmin en TomTom, het zijn toch wel dé twee fabrikanten wanneer je je gaat verdiepen in navigatie voor op de motor. Ze hebben beide hun voor- en nadelen, maar welke dan?

Garmin heeft met de Zumo een zeer uitgebreid motornavigatiesysteem op de markt gebracht. De Zumo is erg veelzijdig, maar daardoor ook een stuk complexer wanneer je deze vergelijkt met bijvoorbeeld de TomTom Rider. De TomTom GPS systemen zijn over het algemeen erg intuïtief te gebruiken, maar bieden vaak net even wat minder functionaliteit. Ook wanneer je kijkt naar de software die je moet gebruiken om een motor route te plannen zul je merken dat de applicatie van Garmin (Basecamp) een stuk complexer is dan de TomTom MyDrive. Met MyDrive stippel je eenvoudig een motor route uit, waar dat in BaseCamp toch iets ingewikkelder is. Je kunt er dus vanuit gaan dat je in het begin moeite zult hebben met de Garmin GPS systemen.

We kunnen in het kort dus stellen dat TomTom enorm prettig te gebruiken is wanneer je niet al teveel tijd kwijt wilt zijn aan het uitzetten van een route. Daarnaast is TomTom ideaal wanneer je de software en je je motornavigatie zo snel mogelijk wilt begrijpen. Daarentegen, wanneer je zoveel mogelijk functionaliteiten wilt kun je het beste kiezen voor de navigatiesystemen van Garmin, maar houd er rekening mee dat het even zal duren voordat je hiermee overweg kunt.

Hebben al je motormaatjes reeds gekozen voor een motor navigatie systeem? Dan doe je er vaak toch verstandig aan te kiezen voor hetzelfde merk. In de praktijk merken we dat uitgezette routes vaak toch nog iets kunnen afwijken tussen de twee. Ook is het op die manier natuurlijk een stuk makkelijker praten wanneer je tegen een probleem aanloopt.

De beste motor navigatie: Garmin Zumo XT

Garmin Zumo XT: is dit de beste motornavigatie?

De Garmin Zumo XT is op dit moment toch wel hét beste motornavigatiesysteem in de stal van Garmin. De all-terrain motornavigatie helpt motorrijders zowel op de weg als offroad navigeren en is dankzij het vrij grote 5.5″ scherm goed af te lezen. Voor de Zumo XT is duidelijk de Adventurous Routing functie aangepast waardoor het toestel zelf nog mooiere motor routes weet te genereren. Ook is het met de Garmin Zumo XT mogelijk .GPX bestanden in te laden via je smartphone door de Garmin Drive app te downloaden.

Als klein nadeel kunnen we noemen dat je met de XT niet meer de Garmin Virb action cam kunt besturen, daar deze niet meer wordt geproduceerd. Tevens zijn je TPMS bandensensoren niet meer te koppelen. Dit zijn functionaliteiten die de Garmin Zumo 595 wel heeft. Toch is de Garmin Zumo XT wat ons betreft toch dé motor navigatie voor wie enkel het beste van Garmin wilt.

De beste motor navigatie: TomTom Rider 550

TomTom Rider 550: het antwoord van TomTom

Om maar heel eerlijk te zijn, qua uiterlijk is de TomTom Rider 550 nauwelijks te onderscheiden van zijn voorlopers: de Rider 450, 410 en 400. Dat wil echter niet zeggen dat de Rider 550 geen grote verbetering is. De quad-core processor, welke nieuw is bij dit model, maakt namelijk een groot verschil. Hierdoor is de 550 namelijk een stuk sneller dan de voorgaande modellen, iets wat door veel TomTom gebruikers erg gewaardeerd zal worden. Daarnaast kan de 550 ook zijn kaarten updaten via Wi-Fi, zonder tussenkomst van een pc.

Het maken van leuke motor routes gaat ook vrij eenvoudig, zo kun je ook gebruik maken van een motornavigatie app en deze vervolgens inladen op de Rider 550. Dit kan gewoon draadloos, via Bluetooth of Wi-Fi! Wat de Rider motor navigatie wel duidelijk mist is een geïntegreerde MP3-speler, je hebt dus niet de mogelijkheid muziek in te laden op je navigatiesysteem.

TomTom Rider 50: Beste motornavigatie?

TomTom Rider 50: de beste motor navigatie voor een kleiner budget

De TomTom Rider 50 is een motor navigatie systeem die in het leven is geroepen voor motorrijders met een iets kleiner budget. We zeggen hier kleiner budget, maar vergis je niet, ook dit motor navigatiesysteem is nog steeds aardig aan de prijs. De verschillen tussen de twee zijn niet enorm, maar kunnen toch doorslaggevend zijn. Zo beschikt de Rider 50 ‘slechts’ 3 maanden over de zogenaamde flitspaalverklikker en verkeersinformatie waarbij dit op de 550 levenslang is.

Tevens heeft de 50 enkel de kaarten van West-Europa tot zijn beschikking, al zal dit voor veel motorrijders meer dan genoeg zijn. Het vervelendste punt vinden wij persoonlijk het glanzende scherm. De 550 is voorzien van een anti-reflecterend scherm en is hierdoor erg goed af te lezen. Het voelt dan ook een beetje alsof TomTom de Rider 50 bewust ‘slechter’ heeft gemaakt om de 550 aantrekkelijker te maken.

motor navigatie: Garmin Zumo 396

Garmin Zumo 396: De beste prijs/kwaliteit motornavigatie

Ook de Zumo 396 is een uitstekende motornavigatie van Garmin. De opvolger van de Zumo 395 lijkt in eerste instantie amper aangepast, maar bieden toch ook wat leuke extra functionaliteiten. Zo heb je met de Zumo 396 de optie tot live-tracking, met deze functionaliteit kun je anderen de mogelijkheid geven jouw positie weer te geven. Handig wanneer je met een grote groep gaat touren dus! Tevens is het mogelijk een SMS in te stellen wanneer je crasht naar een vooraf bepaald telefoonnummer. Mocht je dus onverhoopt in een ongeval betrokken zijn en bewusteloos raken dan wordt er iemand ingelicht. Tevens kun je ook met deze Zumo 396 .gpx bestanden uitwisselen met je telefoon. Een motor route kun je dus ook eenvoudig maken met een motor navigatie app, waarna je deze simpel in je GPS systeem importeert.

De 396 heeft als navigatie voor op de motor praktisch geen nadelen, al zijn ook hier de TPMS bandensensoren en Garmin Virb niet meer te koppelen. Is je budget toereikend genoeg dan zouden we je toch verwijzen naar de XT, maar als tweede optie zouden we absoluut de 396 aanraden.

Garmin Zumo 595: de beste motornavigatie

Garmin Zumo 595

De Garmin Zumo 595 zou je kunnen zien als de voorloper van de Zumo XT, je zou deze dus eigenlijk niet in dit lijstje verwachten. Ondanks dat de XT een verbetering is zijn er echter wel een paar functionaliteiten die hij mist. Zo heeft de Garmin Zumo 595 de mogelijkheid te koppelen met je TPMS ventieldoppen, hierdoor lees je eenvoudig van het scherm af wat je bandendruk is. Tevens is dit navigatiesysteem voor op de motor te gebruiken als afstandsbediening voor de Garmin Virb, de action cam van Garmin. Hoewel deze inmiddels niet meer geproduceerd wordt kan het door deze functionaliteiten aantrekkelijker zijn te kiezen voor de Zumo 595 ten op zichte van de XT.

Met de Zumo 595 speel je muziek eenvoudig af via Spotify, beschik je over een ingebouwde tripcomputer welke je een waarschuwing geeft wanneer je moet gaan tanken en heb je de mogelijkheid je onderhoudsbeurten bij te houden. Als nadeel kunnen we wel stellen dat de Zumo 595 ongeveer even duur is als de XT en niet te bedienen is met je stem. Heb je geen Virb action cam of TPMS bandensensoren dan is de XT als motor navigatie dus duidelijk de betere keuze.

Welke motornavigatie vind jij het best?

Wanneer we het hebben over de beste motor navigatie zijn er toch duidelijk twee kampen, Garmin en TomTom. De rivaliteit is vaak te vergelijken met die tussen Android en Iphone, en ergens vinden wij dat helemaal niet erg. Juist doordat deze twee GPS fabrikanten zo aan elkaar gewaagd zijn worden er telkens enorm goede navigatiesystemen op de markt gebracht. Heb jij een voorkeur voor één van de twee motornavigatiesystemen?

Reacties

  • Ik heb je reactie helaas gemist Jan, ik hoop dat je frustratie inmiddels wat is afgenomen. Overweeg je de overstap naar Garmin?

 1. Ik ben al jaren (zolang de tomtom rider op de markt is) aan het trachten om mijn iphone of android telefoon te koppelen aan de tomtom. Verloren energie en oplopende agressie. In die zin is het een waardeloos apparaat. Was voorheen Garminist en verlang terug naar deze oude liefde,

 2. Ik overweeg (deze komende week nog) een TomTom Rider 550 aan te schaffen.
  Ben zeer tevereden van mijn Schuberth M1 Pro helm én de Remotecontrol RC3.
  Gaat die TomTom daar Bluetooth mee gekoppeld geraken? Bluetooth is nogal dikwijls een probleem..

  • He Tony,

   Ik heb helaas geen ervaring met de Sena RC3, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen. Is er een reden dat je specifiek voor de Rider 550 kiest?

   • Zijn goede beoordelingen, het formaat, het makkelijk laden van gpx bestanden, bekende schermen, rijd al 20 jaar met verschillende TomTom’s.

 3. Hoi, ik heb de 590lm gehad en nu nog de 595lm van Garmin. De 1e werd na een update niet meer herkent door pc (oplaadpoort kapot) en de 595 heeft deze zomer na een update ook een intern probleem opgelopen . 2 toestellen binnen 5.5 jaar dus ben blij met je verhaal over de voor-/nadelen want ik wil mij geluk nu proberen bij TomTom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie