Wat is een quickshifter, en hoe werkt het?

Wat is een quickshifter, en hoe werkt het?

Een quickshifter is wat ons betreft een van de leukere accessoires om toe te voegen op je sportfiets en zo denken blijkbaar ook de grotere fabrikanten erover. Je ziet dat steeds meer merken een quickshifter optioneel maken, maar wat doet deze dan precies en hoe werkt ie? De redactie heeft uiteraard alles voor je uitgezocht, alles daarover lees je hier.

Chrome

Geen spam. Geen gezeur. Gewoon het laatste nieuws, direct in je mailbox. Liever geen e-mails? Volg ons dan via onze socials!

Wat is een quickshifter?

Net als veel andere opties die we vandaag de dag kunnen krijgen op onze motorfiets is een quickshifter eigenlijk onnodig. In ieder geval wanneer je deze enkel op straat gebruikt. De techniek voor een quickshifter is dan ook ontworpen voor gebruik op het circuit, waar je het uiterste van je motor vraagt. Op een ‘normale’ motorfiets gebruik je natuurlijk je koppeling om op- en neer te schakelen, met een quickshifter gaat dat iets anders.

Met een quickshifter hoef je namelijk je koppelingshendel nauwelijks te gebruiken. Met een quickshifter schakel je namelijk omhoog zonder je koppeling te gebruiken. Er zijn ook zogenaamde ‘blippers’ op de markt, deze maken gebruik van een iets andere techniek waardoor je zowel op- als neer- kunt schakelen zonder gebruik van je koppeling. Heb je het écht nodig? Absoluut niet, maar man wat is het leuk!

Lees ook:
Waarom gaat de accu van je motor achteruit?

De werking van een quickshifter

Om te kunnen schakelen zonder je koppelingshendel te gebruiken moet er natuurlijk het een en ander gebeuren om schade aan je motor te voorkomen. Om te kunnen schakelen dienen de tandwielen in je versnellingsbak van positie te wijzigen. Bij een normale schakelhandeling doe je dit met je koppeling en je gashendel. Door je gas los te laten komt er geen druk op je krukas en met je koppelingshendel ontkoppel je de versnellingsbak van je krukas. Hierdoor kun je veilig schakelen. Een goed voorbeeld van hoe de transmissie van je motor werkt zie je in onderstaande video.

Een quickshifter pakt het nét even anders aan. Deze is namelijk voorzien van een sensor welke waarneemt wanneer je je schakelpedaal gebruikt. Zodra dat gebeurt stuurt hij een signaal naar de ECU van je motorfiets om de ontsteking te onderbreken. Hierdoor worden de tandwielen in de versnellingsbak dan weer ontlast wat ervoor zorgt dat deze zich kunnen verplaatsen. Dit alles gebeurt in milliseconden, je merkt dus helemaal niets van het tijdelijke vermogensverlies.

Verschil met een blipper

Een quickshifter onderbreekt de ontsteking bij het opschakelen. Omdat je aan het accelereren bent is dit voldoende, bij een neerwaartse schakeling is dit echter niet het geval. Bij een neerwaartse schakeling krijg je namelijk te maken met de motorremwerking, je achterwiel duwt hier als het ware je zuigers voort. Om de tandwielen in je versnellingsbak in sync te krijgen helpt een onderbreking van je ontsteking dus niet. Een blipper zorgt er in dat geval voor dat er een kleine dosis gas wordt gegeven, zodat een veilige schakeling mogelijk is.

Lees ook:
Motorfiets tuning: alles wat je over uitlaten moet weten!

Clutchless shifting

Het zogenaamde clutchless shifting is een term die doet denken aan een quickshifter, toch staat de techniek hier los van. Clutchless shifting, oftewel schakelen zonder koppeling, kan namelijk op vrijwel iedere motorfiets. Met clutchless shifting zet je voordat je omhoog schakelt druk op je schakelpedaal, waarna je heel kort van het gas af gaat en daarna direct weer gas geeft. Schakel je omlaag, dan geef je heel even gas bij.

Door heel even van het gas af te gaan zorg je ervoor dat je de tandwielen in je versnellingsbak snel in elkaar kunt drukken waardoor je motorfiets in de volgende versnelling sprint. Het is een gevorderde rijtechniek die geen kwaad kan, mits je dit goed beheerst. Toch zijn de risico’s groter dan die met een quickshifter.

Is een quickshifter slecht voor je motor?

Er wordt nog weleens geopperd dat quickshifters slecht voor je motor zouden zijn, maar die theorieën zijn reeds ontkracht. Wie met een goed afgestelde quickshifter of blipper rijd gaat daar echt alleen maar plezier van hebben. Het enige nadeel wat wij kunnen bedenken is dat je er wellicht wat lui van wordt en gewend gaat raken aan deze technologie. Wie er eenmaal aan begint, wilt gewoonweg niet meer terug.

Quincy

Quincy

Quincy is niet zomaar enthousiast te krijgen, behalve als het om motoren gaat! Een circuitdag, een rit in het buitenland of gewoon een rondje om de kerk, Quincy is overal voor in. Als hoofdredacteur bij Motorstof.nl schrijft hij over het laatste motornieuws, deelt hij zijn kennis en test hij de nieuwste motoren.

One thought on “Wat is een quickshifter, en hoe werkt het?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club...

Wil je net als vele andere motorrijders wekelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Drop dan hier je e-mailadres, wij doen de rest... 👇