Een motorrijbewijs mag wat kosten, althans, zo wordt vaak gedacht. Naast de examens moet natuurlijk rekening gehouden worden met de kosten voor motorrijles, de gezondheidsverklaring en het aanvragen van het motorrijbewijs bij de gemeente. We hebben een calculator ontwikkelt waarmee je simpel de kosten berekent voor je motorrijbewijs, zo houd je alles overzichtelijk.
We schreven eerder al een keer over het gemiddeld aantal uren motorrijles dat je nodig hebt, per leerling kan dit uiteraard verschillen. Je zult dus een ruwe inschatting moeten maken van het aantal lessen dat je nodig gaat hebben. Heb je bijvoorbeeld al schakelervaring, dan ben je waarschijnlijk sneller dan gemiddeld. Heb je met je auto-examens ook veel moeite gehad, dan ben je mogelijk wat trager.
De kosten voor een uur rijles verschillen per regio en variëren zo tussen de 35 en 55 euro. Voor de calculator hebben we daarom een gemiddelde genomen van 45 euro. Voor een nauwkeuriger resultaat kun je kijken wat de prijzen per uur bij jou in de buurt zijn.
Kosten theorie examen
Het CBR bepaalt de prijzen van de theorie examens, deze liggen dit jaar vast op €37. Presteer je beter zonder tijdsdruk dan heb je de mogelijkheid een theorie examen met extra tijd aan te vragen. Hierdoor heb je 15 minuten extra, maar betaal je wel een kleine toeslag.
Uit het jaarverslag van het CBR uit 2019 blijkt dat het slagingspercentage voor het motor theorie examen slechts op 52 procent ligt. Het is dus mogelijk dat je deze moet herkansen, ook deze optie kun je aanzetten in onze calculator.
Kosten praktijkexamens
De kosten van de praktijkexamens verschillen per examen. Voor het AVB examen rekent het CBR 69 euro, terwijl het AVD examen 123 euro mag kosten. Deze examens dien je via je rijschool te boeken, en zullen dus ook via je rijschool aan het CBR betaald worden. Het slagingspercentage van de praktijkexamens ligt volgens het CBR op zo’n 75 procent.
Naast de standaard praktijkexamens is er ook de mogelijkheid een tussentijdse toets te boeken. Deze toets kun je zien als oefening op het AVD examen, zonder de druk te hoeven ervaren. Omdat de kosten voor de tussentijdse toets net zo hoog zijn als die van het AVD examen en je er geen direct voordeel bij kunt halen is deze voor het motorrijbewijs wat minder populair.
Gezondheidsverklaring
Tja, in het kader van geldklopperij veiligheid moet het CBR natuurlijk wel zeker weten dat je gezond bent, je zult daarom een gezondheidsverklaring moeten invullen. Met de gezondheidsverklaring laat je het CBR weten dat je in staat bent de motorfiets veilig te besturen. De kosten: 39,30. Daar liggen we natuurlijk niet wakker van, maar als je bedenkt dat deze verklaring meer kost dan het theorie examen mag je daar best je vraagtekens bij zetten.
Rijbewijs aanvragen
Als je dan eenmaal je rijlessen hebt betaald, gevolgd en geslaagd bent voor alle examens is het zover, een nieuw roze pasje aanvragen bij de gemeente. Hoeveel je voor dat pasje betaald verschilt per gemeente, de gemiddelde kosten voor het rijbewijs bedragen zo’n €39,75.
De totale kosten voor je motorrijbewijs
Met onderstaande calculator bereken je eenvoudig de kosten voor je motorrijbewijs. Houd er rekening mee dat deze calculator rekening gebaseerd is op losse rijlessen, veel rijscholen bieden zogenaamde pakketten aan tegen een gereduceerd tarief. Kies je voor een pakket, dan kunnen de kosten per uur dus iets lager uitvallen. Mogelijk rekent de rijschool echter weer wat meer per praktijkexamen, dit omdat er een instructeur beschikbaar moet zijn en je examens vaak gecombineerd worden met een rijles.
[stm-calc id=”4526″]
Goed om in ieder geval te weten hoeveel examens kosten. Het is natuurlijk maar de vraag hoeveel lessen ik nodig ga hebben. Mijn gezondheidsverklaring heb ik gelukkig al.