Circuittaal: wat is een apex?

Wie de motorsport een beetje in de gaten houdt heeft geen verdere uitleg nodig, een apex is namelijk een term uit de racerij. Simpel gezegd is de apex het aansnijpunt van een bocht, deze bepaal je dus eigenlijk altijd zelf. Wil je echter ook de ideale lijn rijden, dan komt er wat meer bij kijken. Dit keer in onze Circuittaal-editie: wat is een apex?

Die ideale lijn is belangrijk, en tevens onlosmakelijk verbonden met de apex. Dit is een denkbeeldige lijn op het circuit waarmee je – in theorie – de snelste ronde kunt rijden. Om zo snel mogelijk een bocht te nemen dien je namelijk een boog te rijden die zo ruim mogelijk is. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, je legt immers meer afstand af. Toch heeft dit als grote voordeel dat je met meer snelheid een bocht kunt ingaan en je deze ook met een hogere snelheid weer verlaat.

wat is een apex

Wat dat precies met de apex te maken heeft is in het voorbeeld hierboven goed te zien, hierop zien we zowel de apex als de racelijn. Te zien is hoe de racelijn vanaf de buitenkant van het circuit de binnenkant aansnijdt en weer aan de buitenkant uitkomt. Een veelgehoorde term binnen de motorsport is dan ook buiten-binnen-buiten. De apex is het punt waar de bocht aan de binnenzijde wordt aangesneden, simpel toch?

Is de ideale lijn altijd hetzelfde?

Het korte antwoord is: Nee, de ideale lijn is niet altijd hetzelfde. Bovenstaand voorbeeld is de theorie, in de praktijk zijn er echter meer factoren om rekening mee te houden. Rijd je een dikke 1000 cc met 180+ pk dan wil je natuurlijk optimaal profiteren van je snelle acceleratie, je kunt dan baat hebben bij het kiezen van een andere lijn waarmee je sneller op het gas kunt. Hetzelfde geldt bij het rijden van een langzame bocht, door een andere lijn te kiezen kun je in een lagere versnelling rijden waardoor je sneller de bocht kunt verlaten.

Het verschil tussen een vroege en late apex

Hierboven zien we de traditionele racelijn en de alternatieve racelijn. Wat meteen opvalt is dat de apex verschilt, we spreken daarom ook wel van een vroege (traditionele) en een late apex. Die late apex heeft wat voordelen ten opzichte van de traditionele:

Sneller op het gas
Met een late apex ben je de bocht aan het afhoeken. Dit wil zeggen dat je later en sneller de bocht invalt, waardoor je ter hoogte van de apex veel meer vrij baan overhoudt en dus sneller op het gas kunt. Ook sta je hier onder een minder grote hellingshoek, waardoor een snellere acceleratie mogelijk is.

Minder hellingshoek
Doordat je de bocht sneller invalt kom je korter onder een hoge hellingshoek te staan en kun je bij het benaderen van de apex je motorfiets alweer overeind gaan zetten. Wanneer je onder minder hellingshoek komt te staan heb je meer grip en een stabielere motor.

Kiezen voor een racelijn

Hoewel een late apex veel voordelen heeft is het lang niet altijd de ideale keuze. Wordt een bocht snel opgevolgd door een tweede dan heb je weinig tijd om uit te accelereren, waardoor een late apex niet in je voordeel werkt. Je kunt er dan voor kiezen meer bochtensnelheid mee te nemen en dus te kiezen voor de traditionele racelijn.

Ook wanneer je een motor met een minder snelle acceleratie rijdt kan een traditionele apex interessanter zijn. Heb je immers een trage acceleratie, dan wil je zoveel mogelijk bochtensnelheid meenemen. Ook per motor kan het kiezen voor een andere lijn dus voordelig zijn.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie