De Nürburgring: Alles wat je moet weten

De Nürburgring, wie heeft er niet van gehoord. Het wereldberoemde circuit is gelegen in de stad Nürburg in Duitsland en staat ook bekend als de “Groene Hel” vanwege zijn uitdagende lay-out en meedogenloze karakter. Met meer dan 150 bochten en een lengte van bijna 21 kilometer is de Nürburgring een van de meest veeleisende circuits ter wereld.

Populair onder autoliefhebbers en motorrijders over de hele wereld staat de Nürburgring bekend om zijn geschiedenis en uitdagingen. Of je nu je vaardigheden wilt testen of liever langs de kant van de weg kijkt: de Nürburgring is zeker een bezoek waard.

Geschiedenis van de Nürburgring

De Nürburgring werd in 1927 gebouwd door de Duitse automobielclub ADAC. De route werd destijds ontworpen als een veilige en uitdagende testbaan om auto’s op te testen. De oorspronkelijke indeling van de Nürburgring was anders dan die nu is. De baan bestond toen namelijk nog uit twee delen: de Nordschleife (Noordlus) en de Südschleife (Zuidlus). Hoewel de Nordschleife momenteel nog dienst doet wordt de Südschleife niet langer gebruikt. De Nordschleife was 22,835 km lang, terwijl de Südschleife slechts 7,747 km lang was.

nurburgring

In totaal besloeg de Nürburgring daarmee dus zo’n 28 km. In een zeer korte tijd won de Nürburgring aan populariteit en werd het al snel een van de beroemdste racecircuits ter wereld. Na de crash van Niki Lauda in 1976 werd echter besloten dat de “Groene Hel” niet langer aan de veiligheidsnormen voldeed en werden Formule 1 races niet langer op het circuit georganiseerd.

Enkele jaren later begon men met de bouw van een nieuw circuit, de GP-Strecke, dat tevens in 1984 weer gebruikt zou worden voor de Formule 1. Hoewel het circuit de Nürburgring werd genoemd kwam het volgens fans niet langer in de buurt van de oude lay-out.

De lay-out van de Nürburgring-baan

Het circuit is gelegen in het Eifelgebergte, een prachtig landschap met uitdagende hoogteverschillen. Het is niet voor niets dat dit gebied zo razend populair is onder motorrijders.

De Nordschleife wordt beschouwd als een van de moeilijkste circuits ter wereld. Zo beschikt het over meer dan 150 bochten en veel hoogteverschil. De GP-Strecke is veel korter en minder uitdagend dan de Nordschleife, maar het blijft een lastig circuit.

De Nordschleife bestaat uit Flugplatz, Fuchsröhre, Bergwerk, Caracciola Karussell, Brünnchen, Pflanzgarten en Stefan Bellof S, en Schwalbenschwanz/Kleines Karussell. Dit zijn de meest uitdagende en gevaarlijke delen van de baan. Deze secties zijn berucht voor ongevallen en in de loop der jaren zijn hier diverse coureurs omgekomen bij ongevallen.

De GP-Strecke bestond oorspronkelijk uit Castrol-S, Valvoline-Kurve, Ford-Kurve, Dunlop-Kehre, Shell-Kurve, RTL-Kurve, Bit-Kurve, Hatzenbachbogen, Veedol-Schikane en Romer-Kurve, maar door de jaren heen zijn sommige van deze bochten aangepast of vervangen.

Hoeveel kost het om op de Nürburgring te rijden?

Meerdere dagen per jaar is de Nürburgring geopend voor zogenaamde Touristenfahrten en is het mogelijk zelf een ronde te rijden op de Nordschleife. Voor een enkele ronde betaal je €25 doordeweeks, rijd je liever in het weekend dan mag je €30 afrekenen. Voor dat geld heb je zo’n 10 minuten rijtijd. Ook op de GP-strecke kan gereden worden, daar betaal je €30 per 15 minuten. Een koopje, mits je alles heel houdt.

nurburgring nordschleife

Dodelijke ongevallen op de Nürburgring

Hoewel dodelijke slachtoffers zeldzaam zijn tijdens races, zijn er ieder jaar veel ongevallen tijdens openbare sessies. Gezien de gevaren van de baan, is het belangrijk dat coureurs voorzichtig zijn en alle veiligheidsrichtlijnen volgen.

Onlangs nog kwam Nikola Koprivica, 34, om het leven bij een crash in zijn Mazda MX-5 op 4 oktober 2021, tijdens een openbare Touristenfahrten-sessie op de Nürburgring Nordschleife. De gebeurtenis benadrukt de gevaren van het rijden op dit circuit, dat over het algemeen wordt beschouwd als een van de meest uitdagende en gevaarlijke circuits ter wereld. Hoewel er geen officiële cijfers worden vrijgegeven vallen er naar schatting zo’n 3 tot 12 doden per jaar op het circuit van de Nürburgring.

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie