TEST: Husqvarna Norden 901

Hebben we het over een lichte adventure bike met een bijzonder design, dan kan dat enkel de Husqvarna Norden 901 zijn. De eerste adventure bike uit de stal van Husqvarna liet even op zich wachten, maar begin dit jaar werd hij dan eindelijk gepresenteerd. Hoog tijd dus om ook de Norden 901 aan een test te onderwerpen.

De conceptversie van de Norden werd in 2019 al aan het grote publiek laten zien, toch werd de allroad dit jaar pas door het Zweedse merk op de markt gebracht. De reden? Niet echt bekend. Er waren wat speculaties over een patentaanvraag, maar de echte reden is ons nooit duidelijk geworden. Voor een grote groep enthousiastelingen was het dus even duimen draaien.

review husqvarna norden

Net als de rest van de Husqvarna-range is ook de Norden voorzien van een KTM krachtbron. In tegenstelling tot wat de 901-aanduiding je wilt laten geloven ligt in de Norden het 889cc sterke blok uit de KTM 890 Adventure. De paralleltwin levert je daarmee een degelijke 105 pk met een maximaal koppel van 100 Nm: plezier gegarandeerd. Opvallend tussen de twee modellen is het prijsverschil, want terwijl de 890 Adventure en de Norden 901 veel componenten delen ligt de vanafprijs voor laatstgenoemde inmiddels 1100.- euro hoger.

Eerste indruk

Bij het benaderen van de Norden valt direct één ding op, hij is vrij fors voor een lichte adventure. Met een opgegeven zadelhoogte van 854 – 874 mm zou je dat niet snel zeggen, maar het voorgevormde zadel is behoorlijk breed wanneer we hem vergelijken met dat van de Ténéré 700 of de eerder geteste Tuareg 660. Hierdoor vertekent de minimale zadelhoogte wel een beetje de werkelijkheid en zal deze vooral voor korte beentjes behoorlijk hoog aanvoelen. Het zadel wekt daarmee de indruk dat de Norden wil scoren op comfort en dus niet zozeer de nadruk legt op zijn offroad karakter.

De algehele afwerking is om door een ringetje te halen. Kabeltjes zijn netjes weggewerkt, het LCD schermpje oogt overzichtelijk en mocht je het belangrijk vinden, dan is er voldoende ruimte voor een passagier. De zithouding is met mijn 1.77m in de laagste stand meer dan comfortabel, al voelen mijn voeten wellicht wat ver naar achter geplaatst. Ook het standaard windscherm behoedt me van turbulentie op hogere snelheden. Opvallend genoeg is er wel een spoilertje gemonteerd die wat ons betreft wat afsteekt naar de rest. Een universeel accessoire dat je vooral niet moet monteren als je hem niet nodig hebt, scheelt je weer zo’n 118 euro.

Test Husqvarna Norden 901

Het blokje uit de 901 is een oude bekende, zo testten we vorig jaar al de KTM 890 Duke. Hoewel de configuratie van het blok afwijkt, zijn er wel degelijk overeenkomsten te spotten. Zo hadden we het vorig jaar al over de zogeheten KTM-karaktertrekjes, de rauwe randjes, die ook op de Husqvarna prominent aanwezig zijn. De paralleltwin voelt precies aan zoals je dat van een adventure bike van Husqvarna zou verwachten: alsof je op ieder moment de zandbak onveilig wilt gaan maken.

Op lagere snelheid komt het rauwe karakter van de Norden soms wat bokkig over. Jezelf op lage snelheid door de file heen manoeuvreren – waar je tevens de aanwezigheid van alarmlichten mist – voelt daardoor wat minder soepel en ook trillingen zijn dan voelbaar aanwezig. Gooi je het gas open, dan ben je daar vrijwel volledig vanaf, al blijven op hoge snelheid nog wel zichtbare trillingen aanwezig in beide spiegels.

Remgedeelte

Over het remgedeelte ben ik vol lof, dat heeft het Zweedse merk op de Norden 901 gewoon dik voor elkaar. Aan de voorzijde zijn er twee gerebrande J.Juan radiale remklauwen gemonteerd met vier zuigers, die hun werk uitstekend verrichten. Het remmen wordt netjes gedoseerd, waarna zonder enige moeite de 217 kilo wegende motorfiets tot stilstand wordt gebracht. Vanzelfsprekend is de Norden voorzien van een Bosch ABS-systeem, al hebben we die tijdens onze test nauwelijks nodig gehad.

Daar heeft natuurlijk ook de ophanging een handje in, want ondanks dat lange veerwegen een garantie lijken te zijn voor een duikende motorfiets valt dat in eerste instantie alles mee. Pas wanneer het gas er echt op gaat merk je dat er – geheel vanzelfsprekend – wat compromissen zijn gesloten om de Norden ook offroad goed tot zijn recht te laten komen.

Bochtje erbij

Tijdens de eerste paar bochten wordt al snel duidelijk hoe wendbaar de Norden 901 eigenlijk is. Middels het brede stuur druk je de Norden met minimale effort een bocht in, waarna de paralleltwin bij het uit accelereren netjes zijn lijn houdt en een lach op je gezicht tovert. Zelfs de omgelegde Scorpion Rally banden houden zich op straat goed staande, al zou ik een ieder die van plan is de Norden alleen op straat te gebruiken echt andere banden aanraden. Het grove profiel van de Pirelli’s draagt zeker bij aan het ruige offroad karakter van de Husqvarna, maar wie niet tot nauwelijks de zandbak in duikt is beter af met een wat meer straat georiënteerde band.

Ook qua elektronica heeft Husqvarna het netjes voor elkaar. Het TFT-scherm ziet er strak uit en is goed afleesbaar, hoewel de vormgeving van mij wellicht nog wat verbeterd had mogen worden. Het bedienen van de elektronische functies vergt wat voorkennis en gaat niet direct vanzelf. Met de knoppen aan het stuur wijzig je eenvoudig de verschillende rijmodi, maar overgaan op custom instellingen vormt soms een uitdaging. De standaard quickshifter is een bonus en mag op vrijwel geen enkele nieuwe motorfiets in deze prijsklasse ontbreken. Een leuke toevoeging zijn de mistlichten die netjes zijn verwerkt in het kuipwerk.

Fotografie door RH Fotografie

IN 'T KORT
De Husqvarna Norden 901 is een hele leuke allrounder en wat ons betreft precies waar we van tevoren op hadden gehoopt. Een zeer capabele machine die zich mag meten met de gevestigde modellen. Met een vanafprijs van €17.400 is de Norden zeker niet de goedkoopste optie binnen de lichte adventures, maar koop je wel een machine met een uniek design en een karakteristiek blok.
LOOKS
8.5
RIJGEMAK
8
HOOLIGANBIKE
7.5
GOOIEN EN SMIJTEN
8.5
PRIJS
7
KWALITEIT
8
VIND IK LEUK
8.5
ECHT LEKKER
Standaard quickshifter
Uniek design
KAN BETER
Voelbare trillingen op lagere snelheid
Duurder dan de 890 Adventure
8

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie