Rijd stijlvol en veilig: alles over motorbanden
Of je nu dagelijks veel kilometers met je motor maakt of de motor alleen gebruikt voor ritjes in je vrije tijd, een motorband gaat niet eeuwig mee. Ook als het profiel nog niet versleten is, moet een band op enig moment vervangen worden. Hoe weet je nu welke band voor jouw bestemmingen het meest geschikt is? Lees hier alles wat je wilt weten over de verschillende soorten motorbanden, zodat je een passende band kiest voor een veilige motorrit.
Waar zijn motorbanden van gemaakt?
Een motorband moet diverse eigenschappen hebben en dus aan verschillende eisen voldoen. De band moet het vermogen van de motor aan kunnen, dat soms wel kan oplopen tot 200 pk. Daarbij is het belangrijk dat de band niet slipt of gaat glijden. Deze grip moet op zowel nat als droog asfalt behouden blijven.
Daarnaast is het belangrijk dat banden slijtvast zijn. Rubber is een product dat aan al deze eisen voldoet. Het is oorspronkelijk een natuurproduct, maar er bestaat ook synthetisch rubber. Voor motorbanden volgens informatie van blogpost autodoc.nl worden beide materialen gebruikt. Er is vaak sprake van een gelijke verdeling tussen natuurrubber en synthetisch rubber. Het is namelijk niet mogelijk om de natuurlijke rubber weg te laten, omdat er dan bijvoorbeeld niet voldoende elasticiteit in de band aanwezig is.
Aan het hoofdbestanddeel rubber wordt tijdens het productieproces nog olie toegevoegd om de band soepel te maken. Ook hars is een belangrijk ingrediënt, omdat dit bijdraagt aan de grip op nat wegdek. Ook is bekend dat er roet toegevoegd wordt om de banden een fraai zwart uiterlijk te geven. Veel fabrikanten geven het recept van hun motorband niet volledig prijs. Maar zeker is dat er, naast de genoemde bestanddelen, nog tientallen chemische stoffen toegevoegd worden om van het rubber uiteindelijk een solide motorband te maken.
Wat is het verschil tussen een motorband en een autoband?
Een autoband is breder dan een motorband en heeft dus ook een breder loopvlak. Een motorband moet dus met een smaller loopvlak toch voldoende grip houden. Dit wordt onder andere bereikt doordat een motorband zachter is dan een autoband.
Daarnaast heeft de motorband voor en achter verschillende banden. De constructie verschilt omdat de voorband meer belast wordt tijdens het optrekken of afremmen dan de achterband. Een achterband slijt meer tijdens het rijden dan een voorband. De afmetingen van de voor- en achterbanden bij de motor verschillen eveneens van elkaar.
De juiste type motorbanden voor jouw motorgebruik
Net als je je motor uitzoekt op zijn capaciteiten en op het doel dat je hebt tijdens het motorrijden, kies je tevens banden die bij dit gebruik aansluiten. Je hebt daarbij verschillende opties, van straatbanden tot competitiebanden.
- Motorbanden voor de straat. Deze tourbanden zijn van hard rubber en hebben een goede grip op asfalt. De banden zijn voorzien van een uitgebreid profiel en gaan lang mee.
- Combinatie van straatbanden en sportbanden. Met deze banden rijd je eenvoudig door steden, maar maak je ook langere afstanden op de snelweg. Het rubber zorgt voor een goede grip en je hebt een groot profieloppervlak.
- Sportbanden. Een sportieve rijstijl vraagt om banden van zachter rubber. Dat heb je als je kiest voor sportbanden. Deze banden zijn vooral geschikt om op droog wegdek te rijden of op een circuit. De banden gaan minder lang mee dan straatbanden of sportbanden.
- Trailbanden. Wil je offroad op zandwegen rijden, dan zijn daarvoor de harde trailbanden met een breed oppervlak geschikt. Hiermee heb je voldoende aandrijfkracht, ook op een rulle ondergrond.
- Allroad banden. Dit type banden wordt ook wel crossbanden genoemd. Het gebruik hiervan op de openbare weg is niet altijd toegestaan. Je gebruikt deze banden voornamelijk op oefenterreinen, zandbanen of binnenpaden. De band heeft noppen die stevige grip geven.
- Competitie- of circuitbanden. Circuitbanden of racebanden zijn hele zachte banden die bedoeld zijn om op hoge snelheid te rijden en ook krachtig te remmen. Dit type band is in principe niet bedoeld om op de openbare weg te gebruiken. De banden zijn samengesteld uit meerdere soorten rubber en hebben een beperkte levensduur. De banden zijn vrij glad, zodat je zoveel mogelijk contact met het circuit houdt.
Veilig op weg met de juiste motorbanden
Bedenk voor keuze van je banden wat je verwacht qua rijgedrag en grip. Houd bij de keuze in ieder geval de maten aan die de fabrikant van de motor voorschrijft. Zo kun je zeker veilig de weg op.