Wat moet je weten voordat je een bedrijfswagen gaat leasen ?

Steeds meer werknemers en zelfstandigen maken gebruik van een bedrijfswagen en steeds meer werkgevers bieden die mogelijkheid aan. Tegenwoordig kan je een bedrijfsvoertuig leasen, wat enkele belangrijke voordelen met zich meebrengt. Wat is een bedrijfsvoertuig leasen precies, waarom moet je het doen en welke mogelijkheden zijn er zoal? Lees verder voor meer info en advies.

Wat moet je weten voordat je een bedrijfswagen gaat leasen?

Een bedrijfsauto leasen, dat doe je niet zomaar. Hieronder enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Wat bedoelen we met een bedrijfswagen?

Over het algemeen zijn bedrijfswagens voertuigen die een werkgever gratis of eventueel tegen bepaalde voordelige voorwaarden aan de werknemer ter beschikking stelt. We onderscheiden verschillende soorten bedrijfsvoertuigen, waaronder:

  • lichte bedrijfswagens
  • zware bedrijfswagens
  • bedrijfswagens met een extra grote opslagruimte

Afhankelijk van het bedrijf en de plaatsbehoefte zal een ander type bedrijfsauto de beste oplossing zijn!

Let hierop bij de zoektocht naar een bedrijfsvoertuig

Waar let je best op als je een bedrijfsvoertuig leaset?

1. Diesel, benzine of een elektrische wagen?

Als je dagelijks minder dan 100 kilometer rijdt voor je werk, dan is het aangeraden om een elektrische wagen te leasen. Natuurlijk is dat alleen interessant wanneer je op het werk laadpunten hebt. Op kantoor opladen is immers veel goedkoper dan met een publieke laadpaal of thuis.

2. Elke dag rijden of niet?

Bedrijfsvoertuigen zijn erg in trek tegenwoordig, maar vaak gebruikt men ook andere vormen van vervoer. Denk maar aan een eigen wagen, het openbaar vervoer of zelfs een leasefiets. Werknemers doen er dus goed aan om bij hun werknemer te informeren over een mogelijke combinatie met een bus- of treinabonnement. Op basis van jouw situatie maak je zo de beste keuze.

3. Veel of weinig ruimte nodig?

Ten slotte houd je, zoals al gezegd, best rekening met de ruimte die je nodig hebt. Bouwvakkers hebben logischerwijs behoefte aan een groter voertuig dan zorgverleners die op verplaatsing werken. Houd er rekening mee dat een groter voertuig vaak meer kost, maar ook niet altijd.

De fiscale voordelen van een bedrijfsvoertuig leasen

Een bedrijfsauto leasen is interessant omdat je dan vrijheid hebt, maar er zijn ook fiscale voordelen aan verbonden. Zo zijn de financiering, intresten en bijkomende financiële kosten bij een leasing 100% aftrekbaar. Bij elektrische voertuigen loopt dat zelfs op tot 120%. Op die manier stimuleren werkgevers hun personeel om duurzaam en fiscaal voordelig te rijden.

Dit is trouwens ook van belang bij een bedrijfswagen leasen als zzp'er. Per gereden kilometer voor zakelijke doeleinden mag er namelijk tot €0,19 fiscaal afgetrokken worden. Belangrijk om te weten is dat ook een marge auto leasen een optie is. Een 'marge' voertuig is een wagen waarbij de BTW niet in de verkoopprijs verwerkt zit. In het geval van een leasing betekent dit dat die BTW niet betaald moet worden.

Een bedrijfsvoertuig leasen? Informeer je!

Of je nu elke dag een voertuig nodig hebt voor je werk of slechts af en toe, een bedrijfsauto leasen is in verschillende situaties een oplossing. Doe jezelf een plezier en verdiep je eerst en vooral in de voorwaarden en mogelijkheden. Zo geniet je van de flexibiliteit van een eigen wagen en doe je er ook nog eens financieel voordeel mee.

Reacties

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie