Zo maak je de perfecte foto’s van je motor voor de verkoop

Motorfotografie is een kunst, dat blijkt wel uit het feit dat mensen honderden foto’s foto’s op social media gooien om daar vervolgens nog eens honderden likes op krijgen. Mocht je van plan zijn je motor te verkopen dan zul je jouw motor dus moeten laten opvallen in de massa. Een goede foto helpt daar natuurlijk bij, zo kun je immers mooie details wat beter tot zijn recht laten komen. In deze blog geven we je wat inzicht in hoe je de perfecte foto kunt maken van je te koop staande motorfiets.

Kies een achtergrond

Dit is natuurlijk een no-brainer, maar het is belangrijk dat je een achtergrond kiest die niet teveel afleidt. Zorg ervoor dat er zich direct achter je motorfiets geen objecten bevinden, denk daarbij aan rommel op straat, een lantaarnpaal of misschien wel een andere motor die direct achter jouw tweewieler staat. Zorg ervoor dat de vormen van jouw motor zo goed mogelijk te zien zijn, zonder dat deze worden onderbroken.

Een mooie compositie, maar toch jammer van die andere motor

Door bijvoorbeeld te kiezen voor een neutrale kleur muur als achtergrond trek je niet teveel aandacht weg van je motorfiets. Aan de andere kant is het belangrijk dat je motor hier niet tegen wegvalt, zet dus geen zwarte motorfiets voor een zwarte muur neer. Het is ook verstandig om bij je verkoopfoto’s de achtergrond gelijk te houden, dat geeft namelijk als kijker een consistent beeld en zorgt ervoor dat kopers weten dat ze naar dezelfde motor zitten te kijken. Mocht je de achtergrond later nog willen verwijderen, dan kan dat eventueel ook online: https://nl.depositphotos.com/bgremover.html.

Kies de juiste belichting

Een mooie foto van je motor valt of staat met goede belichting. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je harde schaduwen op de lak of onderdelen van je motorfiets vermijdt en dat de hele motorfiets gelijkmatig wordt belicht.

Hier zijn natuurlijk een paar opties voor, waarvan de eerste – en goedkoopste – vanzelfsprekend zonlicht is. Is het buiten een stralend mooie dag, dan zorgt dat voor een uitstekende verlichting van je motorfiets. Zelfs met lichte bewolking lukt dit nog prima. Wil je echt de beste belichting, kies dan voor het gouden uurtje. Dat is het uur net nadat de zon opkomt en voordat deze ondergaat.

Nee, ook zo hoort het dus niet

Pak je het liever wat professioneler aan, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een softbox of een paraplu te gebruiken bij het maken van een foto. Dit zijn hulpmiddelen uit de fotografiewereld die veel worden gebruikt om licht zo goed mogelijk – en gelijkmatig – te verdelen. Ambieer je geen carriere in de fotografie, dan kom je er met zonlicht ook wel.

Gebruik een app

Wie net als de rest van Nederland vooral zijn telefoon gebruikt om foto’s te maken kan gebruik maken van een fotografie app. Wil je alleen wat basisaanpassingen doen, dan zijn apps als VSCO of Instagram prima te gebruiken. Wil je wat meer kunnen, dan is het wellicht een idee om te kiezen voor iets als Photoshop of Lightroom. Beide apps zijn gratis te downloaden, maar bieden wel wat in-app aankopen aan. Door voor de laatste twee opties te kiezen heb je de mogelijkheid om je motorfiets enigszins te retoucheren, mocht dat nodig zijn.

Van onderbelicht, naar goed belicht

Werk je liever op de pc en wil je geen geld uitgeven aan Photoshop, dan kun je ook kiezen voor een online editor als Canva of Pixlr om gratis foto’s te bewerken.

Het verschil tussen bewerken en filteren

Bewerken en filteren zijn twee verschillende dingen, zo is bewerken het principe van het opknappen van je foto, zoals de helderheid, het contrast en de verzadiging. Filteren daarentegen is het toevoegen van een effect aan de foto om deze qua uiterlijk te doen veranderen. Zo zou je – in theorie – je foto zwart wit kunnen maken of de foto verouderd kunnen laten lijken. Wil je je foto’s nog bewerken, doe dit dan bijvoorbeeld bij opvallende reflecties of verwijder objecten uit de achtergrond die de aandacht trekken, zoals voorbijlopende mensen. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je geen schades weghaalt na het maken van een foto, dan val je immers bij een bezichtiging door de mand.

Conclusie

Met deze simpele tips ben je misschien niet direct een professionele fotograaf, maar we hopen dat het je toch een paar handvatten heeft gegeven om de eerstvolgende (verkoop)foto van je tweewieler online te zetten. Speel naast deze tips ook wat met de compositie. Maak dus niet alleen een foto van de zij- en voorkant, maar bijvoorbeeld ook schuin van achteren of houd de camera eens goed laag. Verschillende type motoren hebben immers verschillende composities die het best bij ze passen. Succes!

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
37VolgersVolg
Advertentie