De akoestische flitspaal: het nieuwe wapen tegen blèrpijpen

Het voorjaar staat voor de deur. We weten allemaal wat dat betekent: het stalen ros wordt weer massaal van stal gehaald. De meningen zijn verdeeld, maar volgens menig motorrijder mag dat best te horen zijn. Hoe gecharmeerd wij daar ook van zijn, niet iedereen deelt die mening. Om beter op onnodig uitlaatgeluid te kunnen controleren zet politie Gelderland haar geld in op een nieuw wapen tegen geluidsoverlast. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Sinds vorig jaar beschikt de politie over twee apparaten hiervoor, een soort akoestische flitspaal. Op dit moment wordt een specialistisch team van politie-agenten opgeleid om met deze apparatuur te werken. De gemeente Berg en Dal zegt dat het vanaf maart/april al mogelijk is om dat te realiseren. De checks zullen dan ook in die gemeente worden uitgevoerd: op diverse plekken zoals de dijken in de Ooijpolder, de Van Randwijckweg in Beek en in het grensdorp de Grafwegen geven bewoners knettergek te worden van de feestelijke geluiden die de motoren produceren.

Herrie is relatief

“Motorrijden is voor veel mensen een mooie hobby”, aldus wethouder Sylvia Fleuren. “Maar een kleine groep verpest het voor de rest en zorgt voor overlast.” Volgens de NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) gaat het om 30 procent van de motoren die te veel herrie maken. Maar wat te veel is, is vaak nogal verwarrend, zoals we eerder deelden. Overigens zegt Fleuren niet direct te stemmen voor het afsluiten van wegen voor motoren. “Dan wordt het drukker op andere wegen.” Ook de gemeenten Kranenburg en Kleef worden geïnformeerd: “Want het heeft natuurlijk weinig zin als wij regels aanpassen en dat dan Duitse motorrijders hier over de dijken gaan knallen’’, aldus de wethouder. Overigens speelt dit zich niet alleen af in ons land, maar ook in Duitsland.

Tenslotte wil Berg en Dal metingen gaan uitvoeren om de overlast (aantal motorrijders plús hun geluid) in kaart te brengen. Daarvoor wordt een bedrag van niet minder dan 10.000 euro vrij gemaakt. Behalve controles, zijn er namelijk andere maatregelen vanuit de gemeente denkbaar. Zo dreigen zij naast de akoestische flitspaal ook met het afsluiten van wegen die in smaak zijn onder motorrijders.

Bron: Gelderlander.nl, MAG, Politie Lopik

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Advertentie

Volg onze socials

1,569FansLike
4,060VolgersVolg
35VolgersVolg
Advertentie